Vad händer med mitt uppehållstillstånd om jag döms för brott?

Vad händer med mitt uppehållstillstånd om jag döms för brott?

En vanlig fråga som vi får är vad som händer med ett uppehållstillstånd omnågon dömts för brott.  Det korta svaret är att det beror på omständigheterna i det enskilda fallet.

 

Utvisning i samband med brottmålsrättegången

 

I samband med rättegången kan åklagaren begära att den tilltalade ska utvisas ur Sverige. Om den tilltalade döms för brott prövar då domstolen även om denne ska utvisas. För att en utlänning ska kunna utvisas på grund av brott krävs att personen blir dömd till en strängare påföljd än böter, exempelvis fängelse. Det krävs även antingen att brottsligheten och omständigheterna i övrigt är sådana att utlänningen kan antas fortsätta begå brott eller att brottet har ett straffvärde om mer än sex månaders fängelse eller annars är sådant att utlänningen inte bör få stanna i Sverige.

 

Domstolen ska vid bedömning om en utlänning ska utvisas på grund av brott även beakta omständigheter som talar mot en utvisning, så som om denne har etablerat sig idet svenska samhället genom exempelvis arbete och studier eller har barn i Sverige. Domstolen måste även ta hänsyn till om det finns så kallade verkställighetshinder.  

 

Betydelsen av brott vid ansökan om förlängning av uppehållstillstånd
 

Ävenom en utlänning inte utvisas i samband med brottmålsrättegången kan en fällande dom få betydelse vid ansökan om förlängt uppehållstillstånd. Vid ansökan om uppehållstillstånd ska det nämligen i många fall särskilt beaktas om den sökande gjort sig skyldig till brott eller brott i förening med annan misskötsamhet.

 

Vid bedömningen ska bland annat straffets längd och typen av brottslighet beaktas. Även brottslighet i hemlandet eller annat land kan beaktas. Därtill ska skälen mot att bevilja uppehållstillstånd vägas mot skälen för att bevilja uppehållstillstånd. Ju starkare skäl det finns för att bevilja uppehållstillstånd, desto mer allvarlig brottslighet krävs för att neka en ansökan om förlängning av uppehållstillstånd

Har du frågor om ditt ärende? Kontakta oss.

 

Tillbaka till migration

Tillbaka till brottmål

Kontakta oss

Vi har mottagit ditt meddelande och återkommer inom kort
Oops! Something went wrong while submitting the form.