Offentlig försvarare

Vem har rätt till offentlig försvarare?

Om man sitter anhållen eller häktad har man alltid rätt till en offentlig försvarare. Man har också rätt till en offentlig försvarare om man är misstänkt för ett brott som ger minst sex månaders fängelse. Detta betyder att alla som misstänks för mer allvarliga brott, alltid har rätt till en offentlig försvarare.

Om du är misstänkt för mindre allvarligare brott

Om man är misstänkt för brott som inte ger minst sex månaders fängelse, kan man ändå ha rätt till en offentlig försvarare. Enligt lagen (Rättegångsbalken 21:3a) kan man också få en offentlig försvarare i tre olika fall:

1. Om utredningen är komplicerad


2. Om valet av påföljd är svårt


3. Om du som misstänkt på grund av dina personliga förhållanden behöver ett biträde.

Om man är under 18 år och misstänkt för brott har man enligt lagen (lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, 24 §) rätt att få en offentlig försvarare förordnad om det inte är uppenbart att man saknar behov av försvarare. Detta betyder att om man är under 18 år och misstänkt för brott, får man nästan alltid en offentlig försvarare även om det gäller mindre allvarlig brottslighet.

Vem betalar kostnaden för en offentlig försvarare?

Om en offentlig försvarare blir utsedd av domstolen, betalar staten kostnaden för försvarsadvokaten. Du som klient kan i vissa fall bli återbetalningsskyldig för en del av kostnaderna till staten. Detta gäller bara om du döms för brott och summan du får betala beror på vilka inkomster du har. Har man ingen eller en låg inkomst brukar man inte behöva betala någonting.

Blir du frikänd från ansvar så att åtalet ogillas eller om utredningen läggs ned innan åtal har väckts i målet, betalas alltid advokatens arbete av staten.

Eftersom många av Lewis Langley & Partners klienter har rätt till en offentlig försvarare, rekommenderar vi att man i första hand vänder sig till polisen, åklagaren eller till tingsrätten för att begära att man får en offentlig försvarare förordnad i målet. Du kan då begära att någon av försvarsadvokaterna på Lewis Langley & Partners förordnas som din offentliga försvarare. På så sätt kan du slippa, helt eller delvis, att betala för försvarsadvokatens arbete.

Kontakta oss om du vill veta mer eller har några frågor om att anlita en offentlig försvarare.

Kontakta oss

Vi har mottagit ditt meddelande och återkommer inom kort
Oops! Something went wrong while submitting the form.